Mensen vragen me vaak of ik ‘alleen maar gezonde dingen’ eet. Eerlijk gezegd: nee. Ik zit ook weleens met chips op de bank en dan blijft het niet bij één bakje. Wel weet ik precies wanneer ik wel of niet goed bezig ben. En wat kan helpen om het een met het ander te verenigen.

Ik vind eten en koken een van de leukste dingen in het leven. In mijn tijd bij AllerHande heb ik veel lekker eten gezien en geproefd. Bij het Voedingscentrum draaide alles om voorlichting over veilig en gezond eten. De kennis uit beide werelden gebruik ik nog elke dag om ‘gezond’ en ‘lekker’ te combineren. Ik deel graag een paar van mijn ‘huisregels’:

Water en thee mogen altijd
Water kun je altijd drinken. Het is goedkoop, gezond, altijd beschikbaar, je wordt er niet dik van en het beschadigt je tandglazuur niet. Gekookt water, in de vorm van thee, kun je ook altijd nemen. As je echt fanatiek bent, kies je voor groene thee. Ben je – net als ik – meer een koffieleut? Dat is ook niet zo verkeerd, zolang je niet zoveel drinkt dat je er hartkloppingen van krijgt of wakker van ligt. Een paar kopjes koffie per dag drinken is trouwens aantoonbaar goed voor de gezondheid, zeker voor ouderen. Frisdrank vermijd ik: zonde van de calorieën!

Fruit is ideaal fastfood
Meer fruit eten is een simpele manier om gezonder te eten. En het is ideaal ‘fastfood’.
Ik wil nog weleens ‘vergeten’ om fruit te eten. Daarom heb ik wat routines ingebouwd. Ik neem bijvoorbeeld vaak een appel mee onderweg, en doe fruit door de yoghurt bij het ontbijt. Verder is de fruitschaal altijd goed gevuld, en als mijn kinderen ‘honger’ hebben terwijl het nog geen etenstijd is, mogen ze altijd fruit pakken. Op onze school is ‘gruiten’ (ik blijf het een lelijk woord vinden) verplicht gesteld op vier van de vijf dagen en mag er op vier van de vijf dagen geen koek mee. Ideaal, want zo is fruit eten daar de normaalste zaak van de wereld geworden.

Van salades kun je blijven eten
Als je zoals ik een uitstekende eetlust hebt, maar niet dik wilt worden, dan is groente dé oplossing. Daar kun je ongestraft veel van eten en het is nog goed voor je ook. Vooral van salades kun je lang door blijven eten. En dat helpt ook weer om je lang verzadigd te voelen en later op de avond snacks te weerstaan. Wel opletten dat je de salade niet laat zwemmen in de dressing natuurlijk. Wat olie, azijn en citroen is ook al heerlijk.

Soep eten is slim
Ook soep is ideaal als je je gewicht in de gaten moet houden (en wie moet dat tegenwoordig niet?). Het is wetenschappelijk aangetoond dat soep lang verzadigt. Dat heeft ermee te maken dat het veel volume heeft, en dat je een tijd bezig bent door het naar binnen te lepelen. Dat geldt vooral als je kiest voor heldere soep zonder room. Een bloepje Franse kwark kan natuurlijk wel.

Het is belangrijk genoeg te eten
Een van de zaken die zo langzamerhand wel zijn bewezen, is dat regelmatig genoeg eten helpt om je verbranding op gang te houden. Het ontbijt overslaan is dus niet verstandig. Jezelf op een hongerdieet zetten ook niet. Als ik bij de maaltijden genoeg eet, kan ik calorierijke tussendoortjes prima weerstaan. En krijg ik uiteindelijk minder energie en meer vitamines binnen. De hamvraag is natuurlijk: wat is genoeg? Als ik rustig eet, voel ik dat meestal wel aan. Een richtlijn zijn ook de aanbevolen hoeveelheden van het Voedingscentrum. Dat zijn natuurlijk gemiddelden, maar ze geven wel een idee van wat je nodig hebt om aan je voedingsstoffen te komen.

Zelf koken en bakken is altijd beter
Of het nu gaat om toetjes, koekjes, pizza, friet, chips of soep: bijna alle kant-en-klaar producten zijn zelfgemaakt lekkerder én gezonder dan uit de winkel. Je weet precies wat erin gaat en bepaalt zelf hoeveel suiker, zout en wat voor vet je gebruikt. Ook kun je royaal zijn met groente en fruit (weleens gekeken hoeveel aardbei er zit in aardbeienijs?).

Veel eten? Dan ook veel bewegen!
Behalve van eten houd ik gelukkig ook van bewegen. Ik probeer zoveel mogelijk actief te zijn in het leven van alledag. In de regel leg ik alle afstanden onder de 15 kilometer af op de fiets en ik loop trouw twee maal per week hard. Tijdens het journaal doe ik wat opdrukoefeningen en squats. Alle beetjes helpen.

Ik ben benieuwd naar jouw ‘regels en trucs’ om lekker én gezond te eten!

Tagged with:
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *