Gisteren kwam het groot in het nieuws: hoe meer vleeswaren en ander bewerkt vlees je eet, hoe hoger je risico op darmkanker. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft op grond van 800 studies bewerkt vlees op de lijst kankerverwekkende stoffen gezet. Maar volgens de Nederlandse Vleeswaren Vereniging geldt dat niet bij de consumptie in Nederland. Hoe zit dat?

Volgens IARC verhoogt elke 50 gram consumptie bewerkt vlees per dag het risico op darmkanker met 18 procent. In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 20 mensen in zijn of haar leven darmkanker. Dat zijn er dus 5 op de 100. Als het risico op darmkanker gemiddeld 5% is, betekent dat een stijging naar bijna 6% voor mensen die gemiddeld 50 gram bewerkt vlees per dag consumeren. Wie gemiddeld 100 gram bewerkt vlees per dag eet, ziet zijn risico op darmkanker stijgen naar bijna 7%. Dat lijkt mee te vallen. Dat wil zeggen: op individueel niveau. Op wereldniveau zijn naar schatting 34.000 dodelijke kankergevallen te wijten aan bewerkt vlees.

Rookworst en spek
Je kunt je risico op darmkanker verminderen op allerlei manieren. Maar dus ook door minder bewerkt vlees te eten. Dat betekent: minder vleeswaren zoals leverworst, paté, bacon, gebraden gehakt en kipfilet. En bij de warme maaltijd minder rookworst, boomstammetjes, saucijsjes en gerookt spek. Allemaal producten waar Nederlanders dol op zijn. Daarom verbaasde het me dat de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) aangeeft dat de consumptie van vleeswaren in Nederland gemiddeld rond de 20 gram ligt. Dat lijkt me aan de lage kant. Een dubbele boterham met 6 plakjes leverworst (zie foto) zit al op 75 gram. IMG_1466

Mijn vraag naar de bron voor deze cijfers ligt voor bij VNV. De Voedselconsumptie (VCP 2007-2010) geeft in elk geval aan dat Nederlandse mannen gemiddeld 136 gram vlees per dag eten en vrouwen 92 gram. Daarvan is meer dan de helft bewerkt vlees. Mannen komen dan op zo’n 75 gram bewerkt vlees per dag en vrouwen op ruim 50 gram. Die hoeveelheid verhoogt dus wel degelijk het risico op darmkanker van de gemiddelde Nederlander. Het is geen populaire boodschap, maar de meeste Nederlanders eten dus meer bewerkt vlees dan goed voor ze is.

IMG_1468Bedenkelijk dus dat volgens VNV de conclusies van het IARC niet gelden bij de Nederlandse consumptie. Voor vleeswarenproducenten natuurlijk een delicaat onderwerp, maar de feiten spreken voor zich. Als consumenten de feiten kennen, kunnen ze zelf bepalen hoe ze die meewegen in hun gedrag. En bijvoorbeeld de worst laten staan, of toch liever meer gaan bewegen.

Zie ook:

De Nederlandse voedselconsumptie vergeleken met de Richtlijnen voedselkeuze. Resultaten op basis van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010

Vragen en antwoorden van het IARC bij het risico van rood vlees en bewerkt vlees

De complete lijst met carcinogene stoffen van het IARC

Het Voedingscentrum over het WHO-rapport

Mijn eerdere blog over vleeswaren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *