De nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad geven consumenten een leidraad om een gezonde keus te maken in de winkel. De vraag naar volkorenproducten, haverbrood en frisdrank zonder suiker zal daarmee stijgen. Dat biedt kansen aan winkels en distributeurs om daarop in te haken. Goed voor de omzet én voor de volksgezondheid!

Dat volkorenbrood beter is dan witbrood en volkorenpasta beter dan witte pasta is al jaren bekend. Toch vind ik het persoonlijk nog altijd goed zoeken in de winkel. Donker brood blijkt bij bestudering van de kleine lettertje niet altijd gemaakt van volkorenmeel en bij de volkorenpasta is maar weinig keus. En wil je geen hele liter wijn aanschaffen maar een klein flesje voor 2 glaasjes? Dan is te hopen dat je van de huiswijn houdt. Per richtlijn wat ideeën voor een breder en gezonder aanbod.

Groente en fruit
Elke dag ten minste 200 gram groente en minimaal 200 gram fruit: daar zit de gemiddelde Nederlander nog lang niet aan! Gemiddeld komen we nu niet verder dan 125 gram groente per dag en 90 (mannen) tot 120 gram fruit (vrouwen). Daar is dus omzet te behalen.
Veel groente wegen consumenten zelf af. Maar bij de voorverpakte groente en fruit kan de handel het mensen gemakkelijk maken door de verpakking aan te laten sluiten bij de geadviseerde hoeveelheden, rekening houdend met het snijverlies. En zet dan ook gelijk op de verpakking voor hoeveel personen de hoeveelheid is bedoeld. Ook leuk: groentepakketten waar alles in zit voor een bepaald gerecht. Voor erwtensoep of zelfgemaakte tomatensoep zie je ze al volop. Dat is een mooi voorbeeld om het mensen gemakkelijk te maken veel groente te eten. Verder kan het aanbod verse groente worden uitgebreid. In Nederland hebben we al veel keus vergeleken met andere landen, maar voor meer smaak en variatie is altijd plaats. Van gele tomaten tot pastinaak en zoete aardappel.

Meer volkoren en haver
De Gezondheidsraad adviseert elke dag volkorenbrood of andere volkorenproducten te eten vanwege de vezels. Ook havermout wordt genoemd. In mijn supermarkt zie ik het aanbod ontbijtproducten met havermout stijgen. Maar vaak is daar dan weer suiker aan toegevoegd. Waar blijven de havermoutkoekjes en het haverbrood? En naast rijst en pasta zijn er maar weinig granen, afgezien van dure ‘superfoods’ als spelt en quinoa.

Meer bonen en linzen
We kennen bruine bonen van de chili con carne, spliterwten van de snert en als het meezit linzen van linzensoep, maar daarmee houdt het bonenrepertoire van de gemiddelde Nederlander wel zo’n beetje op. Terwijl de Gezondheidsraad aanbeveelt minstens één keer per week peulvruchten op het menu te zetten. Ze verlagen het LDL-cholesterol. Daar komt bij dat ze een goed alternatief zijn voor vlees en dus ook nog eens bijdragen aan het gewenste meer plantaardige eetpatroon. Als ik Boonanza (leuk spel trouwens) en foto’s met kleurige bonen bekijk, schijnen er heel veel soorten te zijn. Maar in de supermarkt blijft het aanbod veelal beperkt tot saaie zakjes of pakjes gedroogde linzen, spliterwten en bonen in blik. Waar blijven de bonenburgers, bonenspreads (meer soorten hummus!) en bonenmixen voor soepen? Ik zou zeggen: een groeimarkt!

boonanza

Meer noten
Elke dag een handje noten, het is het gedroomde advies voor elke notenboer. Opnieuw volop kansen voor de voedingsmiddelenindustrie zeg ik als leek. Vleesvervangers met noten, broodbeleg met noten, gemengde noten als tussendoortje: kom maar op!

Minder rood vlees
In Nederland eten we meer rundvlees en varkensvlees dan goed voor ons is. Wit vlees zoals kip, kalkoen, eend, gans en tam konijn is beter. Kip en kalkoen zijn overal wel te vinden, maar voor de rest moet je nog altijd naar een poelier, kerstdagen daargelaten.

Hooguit één glas alcohol per dag
Als één-glas-drinker zit je met een probleem: er is weinig keus in kleine flesjes wijn, dus hoe houd je de rest goed? Opnieuw een kans voor kleine verpakkingen. Ik zie al een cadeaubox voor met voor elke dag van de week (of vooruit: 5 dagen) een ander wijntje, genoeg voor één glas. Idee?

Minder zout
Dit is bij uitstek zo’n advies waar de voedingsmiddelenindustrie een grote rol in heeft. Kom maar op met die vleeswaren met minder zout, chips met minder zout en soepen met minder zout. Niet gericht op mensen met een natriumarm dieet, maar gewoon voor iedereen. En zet het duidelijk op de verpakking, zodat ik als consument niet steeds de kleine lettertjes erop hoef na te slaan.

Kortom: de Richtlijnen Goede Voeding bieden volop kansen voor de voedingsmiddelenindustrie en detailhandel. Ik kijk uit naar een aanbod dat het mensen makkelijker maakt gezond én lekker te eten!

Meer info

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *