“Laat uw voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voedsel.” Die uitspraak van de Griekse geneesheer Hippocrates, de grondleggers van de westerse geneeskunde, heb je vast wel eens gehoord. Nu, duizenden jaren later, is de wetenschappelijke consensus dat gezond eten weliswaar belangrijk is om gezond te blijven, maar dat je medicijnen nodig hebt als je eenmaal ziek bent geworden. Toch komt er steeds meer bewijs dat voeding wel degelijk kan dienen als medicijn.

Hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en een verstoorde bloedsuikerspiegel zijn voorbeelden van gezondheidsklachten die ontstaan door een ongezonde leefstijl. Het is dus niet zo gek dat ze afnemen door de leefstijl in de gezonde richting aan te passen. Diabetes type 2 zou zelfs in 80% van de gevallen omkeerbaar zijn door meer te bewegen en gezonder te eten. Toch krijgen diabetes 2-patiënten in eerste instantie nog altijd medicijnen voorgeschreven.

Lees verder op dokteronline.com.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *