De oudste mens aller tijden is 122 jaar oud geworden en de eerste die 135 wordt, is al geboren. Dat schrijft hoogleraar Rudi Westendorp in het recent verschenen boek ‘Oud worden zonder oud te zijn’. In de toekomst kan het nog veel ouder, denkt Boris Sala. Hij was op de sportschool in Den Hoorn om te vertellen over C60, een bijzondere vorm van koolstof die veroudering tegen zou kunnen gaan.depositphotos_12310036-Isolated-C60-Fullerene

Met zijn gespierde borstkas en volle verticaal gestylde donkere kuif komt Boris Sala niet over als een wetenschapper. Dat is hij ook niet: hij is sportinstructeur en personal trainer. Recent heeft hij zich als doel gesteld de zegeningen van C60 als voedingssupplement te verbreiden. Zegeningen die hij zelf aan den lijve ondervindt en die er mogelijk aan hebben bijgedragen dat hij op 44-jarige leeftijd won op het NK Indoorroeien.

Sala begint zijn presentatie door kort in te gaan op baanbrekende inzichten uit anti-verouderingsonderzoek. Zoals de positieve invloed van resveratrol op lichaamscellen, vooral op de energiefabriekjes daarin, de mitochondriën. Een andere belangrijke doorbraak was de ontdekking van telomeren, de uiteinden van het dna in de genen. Dit onderzoek kreeg in 2009 de Nobelprijs.  Inmiddels wordt deze kennis al commercieel uitgenut.

Voetbalmolecuul
En dan is er nu het C60-deeltje. Naar Sala’s vertuiging zal dit de komende twintig jaar een grote sleutel vormen voor onderzoek naar een langer en vooral gezond leven, zonder kanker, dementie of andere narigheid. Maar wat is C60 eigenlijk? De uitleg doet je het water niet meteen in de mond lopen. C60 is een molecuul dat bestaat uit 60 koolstofatomen die samen een ronde bal vormen, waaraan het de bijnaam ‘buckeyball’ dankt. De officiële naam voor deze moleculen zijn fullerenen. Fullerenen hebben een grote oppervlakte in verhouding tot hun volume. Dat geeft ze bijzondere eigenschappen, zoals een supergeleidende werking. Daarom worden ze gebruikt in allerlei industriële producten en komen ze ook in het milieu terecht.

Juist dat was de reden voor Franse onderzoekers, onder leiding van Fathi Moussa, om na te gaan of het deeltje schadelijk kon zijn voor dieren. Hij zette een onderzoek op met drie groepen met zes ratten – dieren die veel dezelfde genen hebben als mensen. De eerste groep kreeg water, de tweede olijfolie en de derde olijfolie waarin C60 was opgelost (C60 lost moeilijk op in water).
De resultaten waren compleet onverwacht: de ratten in de derde groep leefden gemiddeld 4 jaar: 2 jaar langer dan normaal. En ze stierven niet aan kanker, wat gebruikelijk is onder ratten, maar aan pure slijtage. Zelfs een injectie met gif doorstonden de dieren zonder problemen. De onderzoekers vermoeden dat C60 in olijfolie werkt als een zeer krachtige antioxidant, die diep doordringt in de cellen – inclusief de hersenen – en daar schadelijke deeltjes (‘vrije radicalen’) wegvangen.

Energie, libido en haargroei
Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van C60 op mensen, laat staan de beste dosering en concentratie en de werking op de lange termijn.  Dat kan ook nog wel even duren: alleen al rattenonderzoek duurt jaren.
Zelf wil Sala daar niet op wachten. In zijn sportclub zijn nu zo’n 160 mensen die dagelijks een half theelepeltje ‘olijfolie met een bite’ nemen. Ze rapporteren effecten die opmerkelijk en soms hilarisch zijn: van meer energie, betere sportprestaties en een hoger libido tot haargroei bij mannen en vrouwen die na de overgang weer beginnen te menstrueren. Een lichte hoofdpijn in de eerste week was de enige bijwerking tot dusver. Vooral sporters en zieken merken verschil.
Ook in Amerika zijn er mensen die zelf aan het experimenteren zijn geslagen. Op internetfora delen ze hun ervaringen. ‘Overall’ zijn die positief, al erkennen gebruikers dat lastig is na te gaan wat door C60 komt en wat door iets anders. Negatieve bijwerkingen rapporteren ze niet. Of het moet zijn dat sommige gebruikers meer slaap nodig hebben en zeggen meer te zweten.

Proefkonijn
C60 is dus veelbelovend. Tegelijkertijd kan het nog wel even duren voordat alle effecten duidelijk zijn, laat staan of we er de 200 mee halen. Door daar op voor te sorteren, ben je dus je eigen proefkonijn. Dat risico moet je willen en durven nemen. Net als het risico heel oud te worden natuurlijk 😉
Er zijn alternatieven. De meeste mensen – ja, ik ook – kunnen nog veel gezondheidswinst behalen door gezonder te leven. Als de wetenschap ondertussen C60 onder de loep neemt, kunnen veertigers zoals ik daar vast nog wel de vruchten van plukken. Of zal ik toch eens wat over de sla doen, gewoon om te kijken of ik dan eens vooraan kan lopen in mijn hardloopclubje?

Wat vind jij? Mail je reactie!

Meer info

 

 

 

5 Responses to De belofte van C60

  1. Frans Sas schreef:

    Hallo, Ik zie dat er weinig berichten zijn op deze site met betrekking tot C 60. Ik heb op You Tube veel info gezien en besloot C 60 te kopen. Ik neem nu 3 dagen s’morgens 2 theelepels met daarna een appel. Krijg de prikkende keel maar dat schijnt gewoon te zijn. Natuurlijk is 3 dagen niet direct al een tijd om bevindingen te veronderstellen laat staan te schrijven, Toch en dat tot mijn grote verbazing is mijn hoge bloedruk in 1 klap gedaald tot normaal. 5 metingen voor C 60 143-83 143-89 159-95 146-93 137-86 159-96. Na inname van C 60 121-77 116-74 117-74 115-81 119-76. Ik ben daar natuurlijk erg blij mee en vandaar dat ik dit deel. Weet niet of het bericht ook bij iemand terrecht komt. Groet, Frans

  2. […] dit blog van van Karin van KlasseTekst lees je meer over C60 en Boris […]

  3. hans schreef:

    Beste Ross, klinkt goed ik wil ook C60 gaan gebruiken. In welke vorm heb jij het? En waar heb je C60 gekocht?
    Hoor het graag,
    alvast bedankt,
    Groet Hans

  4. Ross' schreef:

    Gebruik sinds 3 maanden c60 oo.
    Dagelijks 4mg zoals de ratten in de studie kregen,hoewel zij
    De c60 volgens mij niet dagelijks kregen maar in hogere doses eens in de 14 dagen.
    Omgerekend naar menselijke maatstaven komt dit neer op 4mg/dag.
    Voel geen negatieve bijwerkingen,in de eerste weken een lichte tinteling achter in m’n hoofd.
    Had verschillende kwalen zoals een blijvende druk op borst,al heel lang keelpijn(langer dan 3 maanden).
    Geloof het of niet maar dit is allemaal verdwenen.
    Voel meer lucht in m’n longen geen druk meer op de borst en geen keelpijn meer.
    Voel me sterker(krachtiger)en heb minder behoefte om te roken!
    Ook lijkt het of m’n zicht beter is/word.
    Enkele jaren geleden is bij mij parodontitis vastgesteld,ik heb het idee dat dit ook minder word.Dit merk ik omdat het langzamerhand lijkt alsof ik minder last heb van ongewenste geur uit m’n mond.Maar hier durf ik nog niet met zekerheid een oordeel over te geven dit omdat de hevigheid hiervan altijd fluctueert.

  5. adri schreef:

    jaja heel oud worden is idd een zeer groot risico zeker voor de pensioenfondsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *