Kaas eten van vis
Bijna elke dag kom ik wel iets tegen in de krant of een blad wat me opvalt. Spelfouten vanzelfsprekend, maar ook beweringen die wijzen op weinig kennis van zaken. Vorige week zag ik in het ‘Delft For You magazine’ – een blad dat dankzij de vele lokale adverteerders gratis verspreid kan worden – dit artikel, met de oproep om twee keer per week vis te eten. De inhoud is 1 op 1 overgenomen van het Voedingscentrum. Op zichzelf niks mis mee. Het was de foto die mijn aandacht trok: paling. Prachtige vis, daar niet van. Prachtig ambacht ook, palingroker. En nog vette vis ook. Dat moet ook de vormgever hebben gedacht: een mooie vette vis, prima toch bij dit artikel?
Toch verraadt de foto dat de makers van het blad weinig kaas hebben geheten van de inhoud. Als je iets van vis weet, weet je dat paling een bedreigde vissoort is. Voor zijn voortplanting zwemt ie helemaal de oceaan over naar de Saragossa-zee. Een lange reis, waarbij het dappere dier vaak ten prooi valt aan aalscholvers en barrières zoals gemalen, sluizen en waterkrachtcentrales.
Om die reden is het vissen op paling sterk beperkt. Veel paling is dus gekweekt. Maar dat neemt het scenario van uitsterving niet weg. Het is namelijk nog niet gelukt paling in gevangenschap nakomelingen te laten krijgen. Voor de kweekvijvers worden daarom glasaaltjes uit zee gevist. Hoe meer kweekvis er wordt gekocht, hoe meer ‘wilde’ glasaaltjes nodig zijn.
Meer paling eten is dus bepaald geen goed advies. Voor gezondheid én milieu is haring een veel betere keus. En die had op de foto ook helemaal niet misstaan.
Maak vrijblijvend kennis
Wilt u vrijblijvend kennismaken met Klasse Tekst? Bel dan voor een oriënterend gesprek. Hebt u al een concrete vraag? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en mail naar karin@klassetekst.nl.