Afgelopen maand las ik eindelijk De Voedselzandloper, het boek van de Belgische jonge arts Kris Verburgh, dat nogal wat discussie te weeg heeft gebracht. Die discussie ging vooral over het belang van minder (snelle) koolhydraten. Wat mij vooral opvalt, is zijn advies om bepaald voedsel vooral méér te eten. Meer groente en fruit natuurlijk. Maar ook meer ‘zwarte’ chocolade. En – last but not least – meer kruiden en specerijen.

In de bovenste regionen van zijn voedselpiramide heeft Verburgh kruiderijen als tijm, rozemarijn, basilicum, oregano, marjolijn, munt, knoflook, ajuin en azijn opgenomen als ‘gezonde smaakversterkers’, samen met suikervervangers en gezonde oliën. In het boek beschrijft de arts wat er bekend is over de gunstige effecten van deze smaakmakers.
Zo bevat peterselie een stofje met sterke kankerwerende eigenschappen (apigenine). Het remt de groei van tumorcellen. Het doet dit nagenoeg net zo goed als het medicijn imatinib (Gleevec). Zelfs bij de hoeveelheid die we eten in de soep of de salade. Kortom: alle reden om kruiden niet zomaar af te doen als ‘klein bier’.

Andere gezonde smaakmakers die hij noemt zijn tijm, kamille, pepermunt, rozemarijn en oregano. Dankzij de flavonoïden die ze bevatten zouden ze ontstekingen in de hersenen kunnen verminderen. Veel aandacht is er ook voor kurkuma. Dit poeder van geelwortel heeft niet alleen een kankerwerende werking, maar zou ook verouderingsziekten zoals Alzheimer af kunnen remmen.
En dan zijn er natuurlijk nog knoflook en ui, waarvan de gezonde werking breed bekend is. De grap is dat ze de gezondheid bevorderen omdat ze licht toxisch zijn. Dat  prikkelt de verdedigingslinies van onze cellen en daardoor activeren ze enzymen die toxische stoffen afbreken.

Ik vind het een positieve boodschap. Juist in Nederland, waar zout en peper nog meester zijn, is er op dit punt nog veel winst te behalen. We kunnen veel meer doen met gezonde smaakmakers. En wie dat allang ontdekt heeft, heeft nu nog meer reden om zich uit te leven!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *