De ziektekostenverzekering is elk jaar een terugkerend punt. Blijf je bij dezelfde verzekeraar of loont het over te stappen?

Natuurlijk, vergelijkingssites en de sites van verzekeraars geven veel informatie. Toch blijft al dat surfen en zoeken een vermoeiend karwei. Bijvoorbeeld omdat verzekeraars vaak willen dat je vier schermen invult met persoonlijke gegevens voordat ze je premie berekenen. Of omdat je allerlei voorwaarden moet doorvlooien om uit te zoeken wat wel en wat niet onder de aanvullende verzekering valt. De vergoeding van je anticonceptie bijvoorbeeld, of de beugel van je kind. Kortom: slimheid is geboden. Hoe kun je te werk gaan? In drie stappen:

  1. Bepaal welke verzekeraars je wilt vergelijken. Houd het overzichtelijk en beperk je tot een stuk of vijf.
  2. Vergelijk ze op de punten die jij belangrijk vindt.
    Bijvoorbeeld: wil je zelf uit kunnen zoeken waar je behandeld wordt of vind je het prima om de keus van de verzekeraar te volgen? Wil je je zaken online regelen of doe je dat liever met de post?
  3. Kijk hoeveel de premie omlaag kan met kortingen en/of een hoger eigen risico.

    Wat tips om je voordeel mee te doen:

  • Verzeker je niet automatisch samen met je partner bij dezelfde verzekeraar. Misschien kan de een meer eigen risico nemen dan de ander. En misschien heeft je man een slecht gebit, terwijl jijzelf met de halfjaarlijkse controle klaar bent. Als je je samen met je partner verzekert bij een verzekeraar, ben je vaak verplicht hetzelfde pakket te nemen.
  • Bedenk wat voor zorgkosten je verwacht. Weet je hoeveel zorgkosten je hebt gemaakt dit jaar? Meestal kun je dat online inzien. Je kunt dan inschatten of het zinvol is een aanvullende verzekering af te sluiten. Ga ook na of je de gelegenheid hebt later in het jaar nog een aanvullende verzekering af te sluiten. Dat geeft je flexibiliteit.
  • Let op collectiviteitskortingen. Premies vergelijken kan met allerlei vergelijkingssites, maar die houden vaak geen rekening met de collectiviteitskortingen van verzekeraars. En die kunnen behoorlijk uiteen lopen. Heb je een Makro-pas, dan krijg je bij Ohra bv. 8,5% korting op de premie van de basisverzekering. Ook lidmaatschappen van bijvoorbeeld ANWB, Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond leveren korting op. Dat kan veel uitmaken! Ook als je nergens lid van bent, kun je vaak toch korting krijgen. Zie voor een (onvolledig) overzicht http://www.zorgpremiekorting.nl.
    Ga na of ze korting geven op de basisverzekering of alleen op aanvullende verzekeringen. In het laatste geval zet het niet echt zoden aan de dijk. Heeft je werkgever een deal afgesloten met een verzekeraar? Kijk dan kritisch of het aanbod echt concurrerend is – dat wil nog weleens tegenvallen.
  • Denk na over het eigen risico dat je wilt en kunt nemen. Verplicht is een eigen risico van 350 euro. Zet je het eigen risico 500 euro hoger, dan staat daar een korting op de premie tegenover van zo’n 200 euro. Dat betekent dat je dat extra eigen risico pas gaat voelen als je meer dan 550 euro zorgkosten hebt. Het is wel verstandig er een potje voor achter de hand te houden.
  • Veel verzekeraars geven tot 3% korting als je je premie ineens betaalt, dus het volledige jaarbedrag in één keer. Dat scheelt vaak enkele tientjes. Heb je wat spaargeld en moet je vermogensrendementsheffing betalen? Dan loont het nog in december de kosten te voldoen: dat scheelt nog eens 1,2% belasting.
    Laat je het bedrag automatisch incasseren? Houd dan in de gaten dat in januari niet het bedrag nog een keer wordt afgeschreven.

Eén laatste tip – vooral voor mezelf: begin er al rond Sinterklaas mee in plaats van met Oud en Nieuw. Dat haalt de druk wat van de ketel in deze toch vaak drukke tijd. Je moet uiterlijk in december je ziektekostenverzekering opzeggen als je wilt overstappen. Voor het regelen van een nieuwe verzekering heb je de tijd tot en met januari.

 

Tagged with:
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *