Sinds tien jaar zijn de Richtlijnen Goede Voeding aangepast. Voor dokteronline.com beschreef ik wat de belangrijkste wijzigingen zijn en waar de Gezondheidsraad zich op heeft gebaseerd.

De Richtlijnen Goede Voeding zijn erop gericht om op lange termijn chronische ziekten onder de algemene bevolking te voorkomen. Daarbij is gekeken naar het verband tussen voeding en de tien meest voorkomende chronische ziekten: verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten, dementie en depressie. Ook de invloed van voeding op risicofactoren voor ziekten is meegenomen: denk aan een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en overgewicht. Al met al is de totale ‘ziektelast’ door ongezond eten vergelijkbaar met roken. Er is dus de nodige gezondheidswinst te behalen als meer mensen gezonder gaan eten.

Lees verder op dokteronline.com

Zie ook mijn blog over een gezonder voedselaanbod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *